Zonnepanelen

Daar krijg je energie van

Hoe werkt het?

Vaakgestelde vragen

Wat moet je vooraf weten?

Vanaf 1 juli 2016 moet er voor elk zonnepaneel een recyclagebijdrage betaald worden van €2 per paneel (+ btw). In de offertes van IZEN is de recyclagebijdrage vanaf begin augustus 2016 automatisch inbegrepen. De recyclagebijdrage of milieubijdrage zorgt er voor dat je de panelen later gratis mag binnenbrengen bij een recyclagepunt.

Via de elektriciteitsfactuur betaalt iedereen voor het gebruik van het elektriciteitsnet, die taks wordt bepaald op basis van je verbruik. Als je zonnepanelen hebt, heb je een lager verbruik. Daardoor betaalde je vroeger dus veel minder of zelfs niets voor het net.

Als eigenaar van zonnepanelen maak je wel gebruik van dat net: je zet er energie op en haalt er op weer af. Het is dus eerlijk dat je net als alle andere mensen bijdraagt voor de kosten van dat net. Om dat te compenseren wordt er een vergoeding voor het gebruik van het net gevraagd aan mensen met zonnepanelen: de netvergoeding.

De netvergoeding wordt berekend op basis van het vermogen van de omvormer en is afhankelijk van je netbeheerder. Gemiddeld gaat het om €92 per kW vermogen van de omvormer.

Plaats je bijvoorbeeld 16 zonnepanelen en een omvormer van 3 kW, dan is de netvergoeding ongeveer €303 per jaar.

Heb je maar 10 panelen en een omvormer van 2 kW, dan bedraagt je netvergoeding maar €202 per jaar.

Als je geen zonnepanelen hebt, betaal je echter veel meer voor het gebruik van het net. Ongeveer één derde van je elektriciteitsfactuur bestaat uit netwerkkosten en heffingen. Kijk maar eens na!

Meer details over de netvergoeding vind je op de website van de VREG.

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van de afwijking van het zuiden, de hellinggraad van de panelen en de omvormer. In werkelijkheid ligt de opbrengst dus altijd lager dan het vermogen van de installatie. Ideaal georiënteerde panelen brengen in België zo’n 89% van het vermogen op.

De meeste panelen worden geproduceerd door een Chinees bedrijf. Dat land zet sterk in op zonnepanelen. Geen wonder dat de 50 beste zonnepanelen ter wereld volgens het onafhankelijke magazine Photon bijna allemaal in China worden gemaakt.

De zonnepanelen die IZEN plaatst, meten ongeveer 1m op 1m68. Je kan ze zowel in portrait als in landscape leggen.

Het uitzicht, natuurlijk. De blauwe panelen (polykristallijn) zijn goedkoper dan de zwarte (monokristallijn). In ons Belgisch klimaat verschilt de opbrengst van de panelen echter niet. Qua kwaliteit zijn beide panelen perfect vergelijkbaar.

Momenteel zitten er geen blauwe panelen in het gamma van IZEN.

Bekijk ook het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Sjwc0RUnRkE 

De zonnepaneelinstallatie kan worden gemonitord via WiFi of UTP-verbinding. Je leest je productie af op een PC, laptop of tablet. Je kan onder andere nagaan hoeveel energie er tijdens een bepaalde week of maand werd opgewekt. Dat monitoringsysteem zit automatisch mee in het pakket.

IZEN maakt voor jou een afspraak met een erkende keurder. De prijs van die keuring is inbegrepen in het pakket en moet je dus niet betalen. Je moet er vooraf wel voor zorgen dat je elektrische installatie in orde is. Als we fouten in je installatie vaststellen, kan IZEN de nodige aanpassingen doen tegen een vaste prijs.

Na de installatie

Produceren je zonnepanelen energie, dan komt die eerst op je eigen net terecht. Als je op dat moment wast, kookt of televisie kijkt, doe je dat gratis op je eigen energie. Is er geen verbruik, dan vloeit de elektriciteit naar het centrale net en kunnen je buren er gebruik van maken. In dat geval telt jouw meter achteruit.

In het weekend zal je dalmeter terug tellen, in de week is dat de dagmeter. De opbrengst wordt dus verdeeld over de twee tellers: 70% op de dagteller (die 5 dagen op 7 draait), 30% op de dalteller (die in het weekend en 's nachts werkt). Is dat meer dan je op één teller verbruikt? Dan kan het interessant zijn over te schakelen naar een enkelvoudige teller. Voor de energie die je op jaarbasis te veel opwekt, ontvang je namelijk geen vergoeding.

Het glas van zonnepanelen wordt op dezelfde wijze getest als Velux dakramen. Beschadiging door hagel is niet uitgesloten, maar wel erg uitzonderlijk. Breng zeker je brandverzekeraar op de hoogte als je zonnepanelen plaatst. De bank neemt stormschade aan de panelen dan mee op in je verzekering.

Omdat zonnepanelen na 25 jaar nog minimum 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten hebben, zul je minstens 25 jaar kunnen genieten van een goede opbrengst.

Afgedankte zonnepanelen mogen bij IZEN binnengebracht worden op haar inzamelpunten in Hoeksken 56, 2275 Lille en in Hille 103, 8750 Zwevezele. Daar zullen ze op gepaste wijze gestockeerd en verwerkt worden. IZEN sloot hiervoor een individueel afvalplan met OVAM af voor de verwerking van zonnepanelen. 

Het glas van zonnepanelen is zelfreinigend, waardoor vuil er bij regen afspoelt. Je hoeft zonnepanelen dus niet te kuisen.

IZEN deed zelf de test door een deel van een park te reinigen en een ander deel niet. Gedurende enkele dagen was er een rendementsverschil van zo'n 3%. Maar na enkele dagen was dat verschil verdwenen. Dat komt doordat het glas automatisch gereinigd wordt door de weersomstandigheden.

Enkel wanneer je zonnepanelen plaatst in een hoek lager dan 10° of in de buurt van een bedrijf dat stof veroorzaakt, kan het interessant zijn je zonnepanelen af en toe te reinigen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of zeep.

Installateur IZEN

Bij IZEN betaal je vooraf GEEN voorschot, zo ben je gerust. Betalen doe je ten laatste 7 dagen na de factuurdatum.

De berekening en plaatsing gebeurt door IZEN energy systems, een hernieuwbare energiebedrijf met meer dan 30 jaar ervaring. IZEN is 100% Belgisch en werd oorspronkelijk opgericht als coöperatieve. Meer dan 30 jaar geleden installeerden de medewerkers hun eerste zonneboiler voor de opwarming van sanitair water. Die zonneboiler werkt vandaag nog altijd perfect; van duurzaamheid gesproken!

Vandaag installeert IZEN naast zonneboilers ook zonnepanelen, warmtepompen en warmtepompboilers. Met zijn 160 medewerkers staat IZEN in voor de volledige opvolging van het systeem. Van berekening tot service na verkoop. In 2014 won IZEN nog de eerste editie van de groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen, nadien volgden er nog veel meer.

IZEN werkt met zonnepanelen van het merk Akcome, voor de zwarte zonnepanelen van 315Wp en z'n eigen IZEN-paneel van 350Wp, gefabriceerd door Longi Solar.

Zowel Akcome als Longi Solar zijn “top tier 1” fabrikanten. De productiesites van beide fabrikanten hebben een volledig geautomatiseerde productielijn. Daardoor produceren ze panelen van een hoge, constante kwaliteit. Zowel Akcome als Longi Solar voldoen aan diverse keuringsnormen, zoals TÜV, SGS, VDE en MCS. Wat betreft de prijs-kwaliteit verhouding zijn ze koplopers in de business.

De omvormer is van het merk Solis. Ginlong Solis is één van de oudste omvormerproducenten in Azië en maakt hoogwaardige stringomvormers. Het bedrijf won in 2016 de prestigieuze EuPD award voor haar omvormers. Zelfs voor de zonne-installatie op de Eiffeltoren in Parijs werd gewerkt met een omvormer van Solis. Veel gebruikers raden het merk aan omwille van de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. De omvormers worden gekenmerkt door een breed spanningsbereik en een maximale efficiency van 97%. Kortom, Solis is een betrouwbare omvormer met een hoog rendement, een compact design en een visueel aantrekkelijke look.

Optioneel heb je voor de omvormer de keuze voor merk HUAWEI, dé marktleider in omvormers. De HUAWEI-omvormer is een hybride omvormer. Dit wil zeggen dat het toestel zowel in serie als parallel, dus met behulp van Optimizers, kan werken. De optimizers, verbonden met de panelen, zijn in staat om meer energie met je systeem op te wekken in vergelijking met een traditioneel systeem. Dit levert een hoger rendement op.De HUAWEI-omvormer is tevens batterij-competibel en dus future-proofed. 

Garantie en kwaliteit

Wanneer je zonnepanelen plaatst, is het belangrijk dat je dat aangeeft bij je verzekeraar. Zij nemen storm- en brandschade aan de zonnepanelen dan mee op in je brandverzekering. Bij sommige verzekeraars stijgt je premie licht, bij andere blijft die hetzelfde.

Je hebt recht op 10 jaar productgarantie op de omvormer., zowel voor de Solis-omvormers, als voor de toestellen van Huawei.

Je hebt recht op een systeemgarantie van 10 jaar op de zonnepanelen. Bij een niet-correcte werking tijdens die periode, komt IZEN het probleem oplossen. Daarnaast is er ook een garantie op het vermogen van de panelen. Na 25 jaar moet het vermogen van de zonnepanelen nog minimum 80% van hun oorspronkelijke vermogen zijn. Ook is er een productgarantie per paneel en omvormer.

IZEN energy systems nv is erkend kredietbemiddelaar, agent in nevenfunctie bij FSMA. Erkenning volgens bepalingen in Boek VII WER Art. 184 en volgende.

Belfius Bank NV, Karel Rogierplein 11, te B-1210 Brussel, België – IBAN BE23 0529 0064 6991 - BIC GKCCBEBB – RPR Brussel BTW BE 0403.201.185