Zonnepanelen

Daar krijg je energie van

Hoe werkt het?

Vaakgestelde vragen

Wat moet je vooraf weten?

Vanaf 1 juli 2016 moet er voor elk zonnepaneel een recyclagebijdrage betaald worden van €2 per paneel (+ btw). In de offertes van IZEN is de recyclagebijdrage vanaf begin augustus 2016 automatisch inbegrepen. De recyclagebijdrage of milieubijdrage zorgt er voor dat je de panelen later gratis mag binnenbrengen bij een recyclagepunt.

Via de elektriciteitsfactuur betaalt iedereen voor het gebruik van het elektriciteitsnet, die taks wordt bepaald op basis van je verbruik. Als je zonnepanelen hebt, heb je een lager verbruik. Daardoor betaalde je vroeger dus veel minder of zelfs niets voor het net.

Als eigenaar van zonnepanelen maak je wel gebruik van dat net: je zet er energie op en haalt er op weer af. Het is dus eerlijk dat je net als alle andere mensen bijdraagt voor de kosten van dat net. Om dat te compenseren wordt er nu ook een vergoeding voor het gebruik van het net gevraagd aan mensen met zonnepanelen: de netvergoeding.

De netvergoeding wordt berekend op basis van het vermogen van de omvormer en is afhankelijk van je netbeheerder. Gemiddeld gaat het om €101 per kW vermogen van de omvormer.

Plaats je bijvoorbeeld 16 zonnepanelen en een omvormer van 3 kW, dan is de netvergoeding ongeveer €333 per jaar.

Heb je maar 10 panelen en een omvormer van 2 kW, dan bedraagt je netvergoeding maar €222 per jaar.

Als je geen zonnepanelen hebt, betaal je echter veel meer voor het gebruik van het net. Ongeveer één derde van je elektriciteitsfactuur bestaat uit netwerkkosten en heffingen. Kijk maar eens na!

Meer details over de netvergoeding vind je op de website van de VREG.

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van de afwijking van het zuiden, de hellinggraad van de panelen en de omvormer. In werkelijkheid ligt de opbrengst dus altijd lager dan het vermogen van de installatie. Ideaal georiënteerde panelen brengen in België zo’n 89% van het vermogen op.

De meeste panelen worden geproduceerd door een Chinees bedrijf. Dat land zet sterk in op zonnepanelen. Geen wonder dat de 50 beste zonnepanelen ter wereld volgens het onafhankelijke magazine Photon bijna allemaal in China worden gemaakt.

De zonnepanelen die IZEN plaatst, meten ongeveer 1m op 1m65. Je kan ze zowel in portrait als in landscape leggen.

Het uitzicht, natuurlijk. De blauwe panelen (polykristallijn) zijn goedkoper dan de zwarte (monokristallijn). In ons Belgisch klimaat verschilt de opbrengst van de panelen echter niet. Qua kwaliteit zijn beide panelen perfect vergelijkbaar.

De blauwe zonnepanelen hebben een vermogen van 275 wattpiek en de zwarte van 295 wattpiek. 

Bekijk ook het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Sjwc0RUnRkE 

De zonnepaneelinstallatie kan worden gemonitord via WiFi of UTP-verbinding. Je leest je productie af op een PC, laptop of tablet. Je kan onder andere nagaan hoeveel energie er tijdens een bepaalde week of maand werd opgewekt. Dat monitoringsysteem zit automatisch mee in het pakket.

IZEN maakt voor jou een afspraak met een erkende keurder. De prijs van die keuring is inbegrepen in het pakket en moet je dus niet betalen. Je moet er vooraf wel voor zorgen dat je elektrische installatie in orde is. Als we fouten in je installatie vaststellen, kan IZEN de nodige aanpassingen doen tegen een vaste prijs.

Na de installatie

Produceren je zonnepanelen energie, dan komt die eerst op je eigen net terecht. Als je op dat moment wast, kookt of televisie kijkt, doe je dat gratis op je eigen energie. Is er geen verbruik, dan vloeit de elektriciteit naar het centrale net en kunnen je buren er gebruik van maken. In dat geval telt jouw meter achteruit.

In het weekend zal je dalmeter terug tellen, in de week is dat de dagmeter. De opbrengst wordt dus verdeeld over de twee tellers: 70% op de dagteller, 30% op de dalteller. Is dat meer dan je op één teller verbruikt? Dan kan het interessant zijn over te schakelen naar een enkelvoudige teller. Voor de energie die je op jaarbasis te veel opwekt, ontvang je namelijk geen vergoeding.

Het glas van zonnepanelen wordt op dezelfde wijze getest als Velux dakramen. Beschadiging door hagel is niet uitgesloten, maar wel erg uitzonderlijk. Breng zeker je brandverzekeraar op de hoogte als je zonnepanelen plaatst. De bank neemt stormschade aan de panelen dan mee op in je verzekering.

Wanneer je zonnepanelen niet meer voldoende energie produceren, kan je ze binnenbrengen bij een inzamelpunt van PV CYCLE, waar ze gratis worden gerecycleerd. Omdat de zonnepanelen na 25 jaar nog minimum 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten hebben, zul je minstens 25 jaar kunnen genieten van hun goede opbrengst.

Het glas van zonnepanelen is zelfreinigend, waardoor vuil er bij regen afspoelt. Je hoeft zonnepanelen dus niet te kuisen.

IZEN deed zelf de test door een deel van een park te reinigen en een ander deel niet. Gedurende enkele dagen was er een rendementsverschil van zo'n 3%. Maar na enkele dagen was dat verschil verdwenen. Dat komt doordat het glas automatisch gereinigd wordt door de weersomstandigheden.

Enkel wanneer je zonnepanelen plaatst in een hoek lager dan 10° of in de buurt van een bedrijf dat stof veroorzaakt, kan het interessant zijn je zonnepanelen af en toe te reinigen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of zeep.

Installateur IZEN

Bij IZEN betaal je vooraf GEEN voorschot, zo ben je gerust. Betalen doe je ten laatste 7 dagen na de factuurdatum.

De berekening en plaatsing gebeurt door IZEN energy systems, een hernieuwbare energiebedrijf met 30 jaar ervaring. IZEN is 100% Belgisch en werd oorspronkelijk opgericht als coöperatieve. 30 jaar geleden installeerden de medewerkers hun eerste zonneboiler voor de opwarming van sanitair water. Die zonneboiler werkt vandaag nog altijd perfect, van duurzaamheid gesproken!

Vandaag installeert IZEN naast zonneboilers ook zonnepanelen, warmtepompen, warmtepompboilers en na-isolatie. Met 94 medewerkers staat IZEN in voor de volledige opvolging van het systeem. Van berekening tot service na verkoop. In 2014 won IZEN nog de groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen.

IZEN werkt met zonnepanelen van het merk TaleSun, zowel voor de blauwe als zwarte zonnepanelen.

Talesun Solar is een “top tier 1” fabrikant, die op het punt staat om marktleider te worden. De productiesite van TaleSun heeft een volledig geautomatiseerde productielijn. Daardoor produceert TalSun panelen van een hoge, constante kwaliteit. TaleSun voldoet aan diverse keuringsnormen, zoals TÜV, SGS, VDE en MCS. Wat betreft de prijs-kwaliteit verhouding is het merk een belangrijke koploper. Alle zonnepanelen zijn bovendien herverzekerd bij Alltrust Insurance, Power Guard, Solarif and Swiss Re.

De omvormer is van het merk Solis. Ginlong Solis is één van de oudste omvormerproducenten in Azië en maakt hoogwaardige stringomvormers. Het bedrijf won in 2016 de prestigieuze EuPD award voor haar omvormers. Zelfs voor de zonne-installatie op de Eiffeltoren in Parijs werd gewerkt met een omvormer van Solis. Veel gebruikers raden het merk aan omwille van de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. De omvormers worden gekenmerkt door een breed spanningsbereik en een maximale efficiency van 97%. Kortom, Solis is een betrouwbare omvormer met een hoog rendement, een compact design en een visueel aantrekkelijke look.

Optioneel heb je voor de omvormer de keuze voor merk Solar Egde, dé marktleider in zonnestroom-optimalisatie met wereldwijd meer dan 2 miljoen optimizers geïnstalleerd in meer dan 45 landen. De optimizers, verbonden met de panelen, zijn in staat om meer energie met je systeem op te wekken in vergelijking met een traditioneel systeem. Dit levert een hoger rendement op.

Garantie en kwaliteit

Wanneer je zonnepanelen plaatst, is het belangrijk dat je dat aangeeft bij je verzekeraar. Zij nemen storm- en brandschade aan de zonnepanelen dan mee op in je brandverzekering. Bij sommige verzekeraars stijgt je premie licht, bij andere blijft die hetzelfde.

Je hebt recht op 10 jaar productgarantie op de omvormer. Kies je voor het merk SolarEdge, dan geldt er automatisch 12 jaar productgarantie.

Je hebt recht op een systeemgarantie van 10 jaar op de zonnepanelen. Bij een niet-correcte werking tijdens die periode, komt IZEN het probleem oplossen. Daarnaast is er ook een garantie op het vermogen van de panelen. Na 25 jaar moet het vermogen van de zonnepanelen nog minimum 80% van hun oorspronkelijke vermogen zijn.

IZEN energy systems nv is erkend kredietbemiddelaar, agent in nevenfunctie bij FSMA. Erkenning volgens bepalingen in Boek VII WER Art. 184 en volgende.

Belfius Bank NV, Karel Rogierplein 11, te B-1210 Brussel, België – IBAN BE23 0529 0064 6991 - BIC GKCCBEBB – RPR Brussel BTW BE 0403.201.185