Zonnepanelen

Daar krijg je energie van

Hoe werkt het?

Vaakgestelde vragen

Wat moet je vooraf weten?

De laatste maanden heb je hem zeker al eens zien verschijnen in het nieuws, de slimme meter. Maar wat wil de komst van de slimme meter eigenlijk zeggen? Ontdek het hieronder.

 

1. De slimme meter vereenvoudigt je leven

Allereerst moet je nooit meer je meterstanden doorgeven want de slimme meter doet dit voor jou. Da's handig! De slimme meter communiceert op vaste momenten met je energieleverancier en omgekeerd. Hij geeft je inzicht in realtime gegevens van je elektriciteitsverbruik en leert je hoe je energie kan besparen.  

 

2. Privacy

Je verbruiksgegevens worden ten alle tijden bewaakt dankzij strenge, wettelijke richtlijnen. De netbeheerder mag enkel data gebruiken die hij nodig heeft om zijn taak uit te voeren. Dit houdt in 1 meterstand per dag voor elektriciteit en 1 meterstand per dag voor aardgas. Andere gegevens mogen NIET gebruikt worden tenzij hier expliciet toestemming voor wordt gegeven door jou!

 

3. Slimme meters en IZEN

Zonnepanelen + slimme meter = match made in heaven. Dit omdat je precies ziet hoeveel elektriciteit je afneemt van het net als je zelf weinig of geen stroom produceert en omgekeerd. Op basis van hoeveel je afgeeft en aanlevert wordt een verrekening gemaakt. Zo leer je bij over de energieproductie van je panelen.

 

4. Zonnepanelen op jouw bucketlist van 2020 

Schrijf 01/01/2021 in je agenda want dan vervalt het principe van de terugdraaiende teller. We raden je dus zeker aan om je zonne-installatie voor 2021 te plaatsen. Wie zonnepanelen na 1 januari 2021 laat plaatsen kan niet meer kiezen voor de compensatieregeling van 15 jaar. Het kabinet zal dan een alternatief compensatiesysteem uitwerken. Wat dit inhoudt is tot op heden nog niet bekend.

Onze partner ENECO is alvast overtuigd van de slimme meter. "Het is een middel om slimmer en zuiniger om te springen met energie." - Silke De Bouw

Wil het nu lukken dat 100% slimme energie onze missie is! 

offerte op maat

Vanaf 1 juli 2016 moet er voor elk zonnepaneel een recyclagebijdrage betaald worden van €2 per paneel (+ btw). In de offertes van IZEN is de recyclagebijdrage vanaf begin augustus 2016 automatisch inbegrepen.

IZEN sloot een individueel afvalplan met OVAM af voor de verwerking van de door haar op de markt gebrachte PV panelen. Afgedankte zonnepanelen mogen bij IZEN binnen gebracht worden op haar inzamelpunten:

Hoeksken 56 in 2275 Lille en Hille 103 in 8750 Zwevezele. Daar zullen ze op gepaste wijze gestockeerd en verwerkt worden.

Via de elektriciteitsfactuur betaalt iedereen voor het gebruik van het elektriciteitsnet, die taks wordt bepaald op basis van je verbruik. Als je zonnepanelen hebt, heb je een lager verbruik. Daardoor betaalde je vroeger dus veel minder of zelfs niets voor het net.

Als eigenaar van zonnepanelen maak je wel gebruik van dat net: je zet er energie op en haalt er op weer af. Het is dus eerlijk dat je net als alle andere mensen bijdraagt voor de kosten van dat net. Om dat te compenseren wordt er een vergoeding voor het gebruik van het net gevraagd aan mensen met zonnepanelen: de netvergoeding.

De netvergoeding wordt berekend op basis van het vermogen van de omvormer en is afhankelijk van je netbeheerder. Gemiddeld gaat het om €92 per kW vermogen van de omvormer.

Plaats je bijvoorbeeld 16 zonnepanelen en een omvormer van 3 kW, dan is de netvergoeding ongeveer €303 per jaar.

Heb je maar 10 panelen en een omvormer van 2 kW, dan bedraagt je netvergoeding maar €202 per jaar.

Als je geen zonnepanelen hebt, betaal je echter veel meer voor het gebruik van het net. Ongeveer één derde van je elektriciteitsfactuur bestaat uit netwerkkosten en heffingen. Kijk maar eens na!

Meer details over de netvergoeding vind je op de website van de VREG.

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van de afwijking van het zuiden, de hellinggraad van de panelen en de omvormer. In werkelijkheid ligt de opbrengst dus altijd lager dan het vermogen van de installatie. Ideaal georiënteerde panelen brengen in België zo’n 89% van het vermogen op.

De meeste panelen worden geproduceerd door een Chinees bedrijf. Dat land zet sterk in op zonnepanelen. Geen wonder dat de 50 beste zonnepanelen ter wereld volgens het onafhankelijke magazine Photon bijna allemaal in China worden gemaakt.

De zonnepanelen die IZEN plaatst, meten ongeveer 1m op 1m68. Je kan ze zowel in portrait als in landscape leggen.

Het uitzicht, natuurlijk. De blauwe panelen (polykristallijn) zijn goedkoper dan de zwarte (monokristallijn). In ons Belgisch klimaat verschilt de opbrengst van de panelen echter niet. Qua kwaliteit zijn beide panelen perfect vergelijkbaar.

Momenteel zitten er geen blauwe panelen in het gamma van IZEN.

Bekijk ook het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Sjwc0RUnRkE 

De zonnepaneelinstallatie kan worden gemonitord via WiFi of UTP-verbinding. Je leest je productie af op een PC, laptop of tablet. Je kan onder andere nagaan hoeveel energie er tijdens een bepaalde week of maand werd opgewekt. Dat monitoringsysteem zit automatisch mee in het pakket.

IZEN maakt voor jou een afspraak met een erkende keurder. De prijs van die keuring is inbegrepen in het pakket en moet je dus niet betalen. Je moet er vooraf wél voor zorgen dat je elektrische installatie in orde is. Als we fouten in je installatie vaststellen, kan IZEN de nodige aanpassingen doen tegen een vaste prijs.

Na de installatie

Produceren je zonnepanelen energie, dan komt die eerst op je eigen net terecht. Als je op dat moment wast, kookt of televisie kijkt, doe je dat gratis op je eigen energie. Is er geen verbruik, dan vloeit de elektriciteit naar het centrale net en kunnen je buren er gebruik van maken. In dat geval telt jouw meter achteruit.

In het weekend zal je dalmeter terug tellen, in de week is dat de dagmeter. De opbrengst wordt dus verdeeld over de twee tellers: 70% op de dagteller (die 5 dagen op 7 draait), 30% op de dalteller (die in het weekend en 's nachts werkt). Is dat meer dan je op één teller verbruikt? Dan kan het interessant zijn over te schakelen naar een enkelvoudige teller. Voor de energie die je op jaarbasis te veel opwekt, ontvang je namelijk geen vergoeding.

Het glas van zonnepanelen wordt op dezelfde wijze getest als Velux dakramen. Beschadiging door hagel is niet uitgesloten, maar wel erg uitzonderlijk. Breng zeker je brandverzekeraar op de hoogte als je zonnepanelen plaatst. De bank neemt stormschade aan de panelen dan mee op in je verzekering.

Omdat zonnepanelen na 25 jaar nog minimum 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten hebben, zul je minstens 25 jaar kunnen genieten van een goede opbrengst.

Afgedankte zonnepanelen mogen bij IZEN binnengebracht worden op haar inzamelpunten in Hoeksken 56, 2275 Lille en in Hille 103, 8750 Zwevezele. Daar zullen ze op gepaste wijze gestockeerd en verwerkt worden. IZEN sloot hiervoor een individueel afvalplan met OVAM af voor de verwerking van zonnepanelen. 

Het glas van zonnepanelen is zelfreinigend, waardoor vuil er bij regen afspoelt. Je hoeft zonnepanelen dus niet te kuisen.

IZEN deed zelf de test door een deel van een park te reinigen en een ander deel niet. Gedurende enkele dagen was er een rendementsverschil van zo'n 3%. Maar na enkele dagen was dat verschil verdwenen. Dat komt doordat het glas automatisch gereinigd wordt door de weersomstandigheden.

Enkel wanneer je zonnepanelen plaatst in een hoek lager dan 10° of in de buurt van een bedrijf dat stof veroorzaakt, kan het interessant zijn je zonnepanelen af en toe te reinigen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of zeep.

Installateur IZEN

Bij IZEN betaal je vooraf GEEN voorschot, zo ben je gerust. Betalen doe je ten laatste 7 dagen na de factuurdatum.

De berekening en plaatsing gebeurt door IZEN energy systems, een hernieuwbare energiebedrijf met meer dan 30 jaar ervaring. IZEN is 100% Belgisch en werd oorspronkelijk opgericht als coöperatieve. Meer dan 30 jaar geleden installeerden de medewerkers hun eerste zonneboiler voor de opwarming van sanitair water. Die zonneboiler werkt vandaag nog altijd perfect; van duurzaamheid gesproken!

Vandaag installeert IZEN naast zonneboilers ook zonnepanelen, warmtepompen en warmtepompboilers. Met zijn 160 medewerkers staat IZEN in voor de volledige opvolging van het systeem. Van berekening tot service na verkoop. In 2014 won IZEN nog de eerste editie van de groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen, nadien volgden er nog veel meer.

ZONNEPANELEN?

1. IZEN

 • Kleur: zwart (zwarte kader, witte achtergrond)
 • Vermogen: 365 Wp
 • Vermogensgarantie: 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar
 • Productgarantie: 25 jaar

2. IZEN

 • Kleur: zwart (zwarte kader, zwarte achtergrond)
 • Vermogen: 350Wp
 • Vermogensgarantie: 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar
 • Productgarantie: 25 jaar

3. Akcome

 • Kleur: zwart (witte kader, witte achtergrond)
 • Vermogen: 315Wp
 • Vermogensgarantie: 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar
 • Productgarantie: 10 jaar

 

OMVORMER?

Standaard werken we met omvormers van het merk Solis. Dit is een transformatorloos toestel, met een zeer hoge efficiëntie en 10 jaar garantie. Van dit merk heeft IZEN al meer dan 7000 toestellen geplaatst. Vanaf een 3kW kan er gewerkt worden met 2 MPP-trackers, hierdoor kan op verschillende dakvlakken worden gewerkt.

UPGRADE Huawei: je kan kiezen voor een omvormer van het merk Huawei. In het systeem van Huawei kan elk zonnepaneel een eigen power optimizer hebben. Ligt één paneel in de schaduw? Dan heeft dat geen invloed meer op de andere panelen. Bovendien biedt Huawei 10 jaar productgarantie. De Huawei omvormer is ook Plug & Play ready voor de LG Chem 10H Batterij.

IZEN MONITORING

 • Inclusief in het zonnepaneelpakket
 • Analyseren en anticiperen op problemen
 • Grafieken, foto’s en data via webpagina

EEN THUISBATTERIJ?

Met de batterij van LG Chem kan je de energie van je zonnepanelen overdag opslaan en ’s avonds gebruiken. Je kan op die manier minstens 9,8 kWh opslaan. De LG Chem batterij is compatibel met de omvormer van Huawei.

 

Garantie en kwaliteit

Wanneer je zonnepanelen plaatst, is het belangrijk dat je dat aangeeft bij je verzekeraar. Zij nemen storm- en brandschade aan de zonnepanelen dan mee op in je brandverzekering. Bij sommige verzekeraars stijgt je premie licht, bij andere blijft die hetzelfde.

Je hebt recht op 10 jaar productgarantie op de omvormer., zowel voor de Solis-omvormers, als voor de toestellen van Huawei.

IZEN belooft niks, IZEN garandeert!

Je geniet van een opbrengstgarantie: Jouw energie-expert heeft de te verwachten productie van jouw IZEN zonne-installatie beoordeeld. De expert houdt rekening met schaduw-elementen, oriëntatie en helling van je dak. Na 12 maanden gaan we de effectieve productie vergelijken met de gegarandeerde productie. Je ontvangt hiervan een volledig rapport.

Je hebt recht op een systeemgarantie van 10 jaar op de zonnepanelen. Bij een niet-correcte werking tijdens die periode, komt IZEN het probleem oplossen.

Daarnaast is er ook een garantie op het vermogen van de panelen. Na 25 jaar moet het vermogen van de zonnepanelen nog minimum 80% van hun oorspronkelijke vermogen zijn.

Daar bovenop geniet je ook van een productgarantie per paneel en omvormer.

 

IZEN energy systems nv is erkend kredietbemiddelaar, agent in nevenfunctie bij FSMA. Erkenning volgens bepalingen in Boek VII WER Art. 184 en volgende.

Belfius Bank NV, Karel Rogierplein 11, te B-1210 Brussel, België – IBAN BE23 0529 0064 6991 - BIC GKCCBEBB – RPR Brussel BTW BE 0403.201.185